Na świecie właśnie rodzi się nowy trend. Okazuje się, że przy smakowaniu bogatych bukietów potraw znaczenie ma nie tylko podane wino, ale również zaserwowana woda. Stąd nowa profesja – hydrosommelier. Osoby pracujące w tym zawodzie podkreślają, że nie ma jednej, uniwersalnej wody. Czy to tylko tymczasowa moda, a może początek drogi do innego spojrzenia na najważniejszy napój na Ziemi?

Lokale wyspecjalizowane w doborze smaku wody

Coraz więcej restauracji na całym świecie wprowadza w swoich lokalach nie tylko rozbudowaną kartę win, bogatą w różnorodne propozycje, ale również menu z wodami pochodzącymi z różnych źródeł, o różnej zawartości minerałów. Cena za specjalnie wyselekcjonowaną butelkę wody wcale nie jest niska, ponieważ może wynosić nawet około 20 dolarów.

Lokale zazwyczaj proponują od kilkunastu do kilkudziesięciu rodzajów wód, różniących się pod względem walorów smakowych. Menu jest dokładnie opracowywane przez grupę doświadczonych i wyczulonych na punkcie najbardziej delikatnych nut smakowych hydrosommelierów.

Menu wód jest komponowane w taki sposób, aby dany rodzaj można było bez trudu dopasować do wszystkich dań serwowanych w restauracji.

Dobór wody do potraw – co ma znaczenie?

W jednym z udzielonych wywiadów Martin Riese, menadżer restauracji i znany, licencjonowany sommelier wody mówi o tym, że każda z wód ma swój własny, unikalny smak. Zdaje on sobie sprawę, że większość ludzi żyje przekonaniem, iż woda to tylko woda, a jej smak nie ma większego znaczenia. Przyjął sobie za misję zmianę tego poglądu. Podkreśla, ze pochodzenie wody ma niebagatelne znaczenie, a jej smakowanie przy posiłku może popsuć walory dania bądź je podnieść.

Podobno nie istnieje jedna, idealna woda, która tak samo dobrze nadaje się do każdego dania. W przypadku potraw mięsnych, ciężkich i mocno przyprawionych hydrosommelier najprawdopodobniej zaproponuje wodę o wyższym stopniu mineralizacji, gazowaną. Przy lekkich daniach z naturalnych składników, jak na przykład sałatki, lepszym wyborem będzie woda mniej zmineralizowana, niegazowana.

Sztuka degustowania wody

Zawód wodnego sommeliera narodził się we Włoszech. Póki co dobór wód jest przeprowadzany jedynie na zasadzie zmysłów, głównie smaku oraz zapachu. Jak dobrze wiadomo, Włosi kochają dobrą kuchnię i poszukiwali sposobu na jak najlepsze podkreślenie swoich potraw.

Ze względu na to, że przy posiłkach najczęściej pije się wodę, rozpoczęto badania nad jej faktycznym wpływem na smak potraw. Stwierdzono, że nie może ona nadal pełnić drugorzędnej roli, skoro jest nieodłączną częścią uczty.

Pomysł bardzo spodobał się również w Stanach Zjednoczonych. Tam także zdobył szybko popularność i na stałe zagościł w świadomości gości lokali gastronomicznych.

W tej chwili obecność hydrosommeliera w restauracji znacznie podnosi jej rangę, a przybywający do lokalu chętnie korzystają z profesjonalnych porad dotyczących doboru wody.

Zasady przechowywania wody

Woda, która ma być serwowana gościom do obiadu i kolacji, powinna być przechowywana w odpowiednich warunkach. Podobnie jak wino, musi stać w chłodnym, ciemnym miejscu. To pozwala na zachowanie pierwotnego składu chemicznego i utrzymanie świeżości. Etykiety na butelkach muszą pozostać w nienaruszonym stanie. Nie wolno podać gościom szkła z zabrudzoną lub częściowo oderwaną plakietką.

W wielu lokalach można zobaczyć specjalne chłodziarki przeznaczone na tylko jeden rodzaj wody. Pozwalają one utrzymać odpowiednią temperaturę i optymalne warunki do przechowywania. Wszystko po to, by klienci restauracji byli w pełni usatysfakcjonowani jakością wody.

Jak hydrosommelierzy podają wodę?

Niezależnie od rodzaju wody, na stół gości zawsze musi trafić w szklanej butelce. Plastikowe pojemniki nie wchodzą w grę – jest to uznawane za brak szacunku dla odwiedzających. Ponadto butelka może zostać otwarta dopiero w obecności gości.

Woda przyniesiona do stolika najpierw powinna zostać dokładnie zaprezentowana gościom, podobnie jak ma to miejsce przy doborze i rozlewaniu wina. Hydrosommelier powinien rozpocząć od pokazania etykiety, następnie poprosić o dotknięcie butelki w celu sprawdzenia temperatury. Dopiero potem powinno nastąpić otwarcie butelki i przelanie jej zawartości do specjalnie przygotowanych kieliszków.

Ten pewnego rodzaju rytuał stosuje się zazwyczaj w przypadku wody gazowanej. Dzięki temu ogranicza się ryzyko przedwczesnego uwolnienia bąbelków.

W przypadku wody niegazowanej dopuszczalne jest podanie jej w specjalnej karafce. Mimo że woda zawsze stoi na stole, to powinien rozlewać ją kelner.

Tradycja smakowania wód w Polsce

Jeśli uważasz, że to nowy, niezrozumiały trend i na pewno nie znajdzie przychylności wśród Polaków, jesteś w błędzie. Smakowanie wody jest w Polsce znane już od wielu lat, choć nieco w innej formie.

Z prozdrowotnych właściwości wód mineralnych zdajemy sobie sprawę już od dziesięcioleci. Pijalnie wód mineralnych są powszechnie znane, jednak głównie wśród kuracjuszy popularnych miejscowości uzdrowiskowych.

Krynica, Szczawno-Jedlina, Iwonicz, Duszniki Zdrój to tylko niektóre miejscowości z sanatoriami i uzdrowiskami, w których doceniana jest moc spożywania wody o odpowiednich właściwościach. Choć walory smakowe wody odgrywają dość istotną rolę, to jednak najważniejsze są właściwości zdrowotne oraz wpływ obecnych w wodzie substancji na stan organizmu. W zależności od składu wody mogą mieć właściwości przeciwzapalne, ochronne.

Sam zawód hydrosommeliera w Polsce nie cieszy się jeszcze zbyt dużą popularnością. Raczej nie ma zbyt wielu szkół, w których można by było faktycznie wykształcić się w tym kierunku. Niemniej jednak popularność tego zawodu na terenie Europy i całego świata bez przerwy rośnie. To oznacza, ze być może przyjmie się również w Polsce i będzie traktowany na równi ze specjalizacją kelnerską czy sommelierską.

Snobizm czy podkreślenie roli wody?

Prawda jest taka, że niestety, ale jakość wody i jej wpływ na jakość spożywanych potraw cały czas traktujemy po macoszemu. Jeszcze przez długi czas wielu będzie uznawało wodę za niewiele znaczący napój.

Obecnie sporo osób uważa takie podejście do wody i sztukę hydrosommelierską jako czysty snobizm. Tym bardziej, że wyselekcjonowana woda w restauracjach jest dość droga, a w piciu niektórych gatunków nie każdy jest w stanie odnaleźć przyjemność.

Z drugiej strony nie od dziś wiadomo, że rodzaj oraz ilość minerałów ma ogromny wpływ na smak wody. To pewne, że skład ma znaczenie podczas spożywania i może podkreślać lub unicestwiać smak potraw. Dzięki odpowiednio dobranej wodzie możemy więc odkryć niektóre smaki zupełnie na nowo.

Ponadto wiele osób zapomina, jak wielkie znaczenie ma woda w codziennym życiu. Nieważne czy mówimy o wodzie użytkowej, czy też o wodzie pitnej. Każdy sposób na podkreślenie jej znaczenia i wartości ma sens.

Zostań domowym hydrosommelierem

Choć pewnie wielu z nas nigdy nawet nie wybierze się do restauracji, w której w specjalny sposób serwują wodę, to jednak w zaciszu własnego domu, bardziej świadomie lub mniej, sami również mamy predyspozycje do tego, by zostać hydrosommelierami.

Często zdarza się, że zaprzestajemy użytkowania wody kranowej do celów spożywczych, ponieważ nie odpowiada nam jej smak lub zapach. Chętnie zastępujemy ją wodą butelkowaną, a to przecież wcale nie jest najlepszy sposób.

Istnieją znacznie ciekawsze, bardziej wydajne i ekologiczne rozwiązania na to, aby woda płynąca z kranów w domu w pełni odpowiadała naszym oczekiwaniom pod względem spożywczym.

O metodach na dopasowanie wody pitnej do swoich potrzeb przeczytacie w artykule: https://www.krainawody.pl/blog/news/popularne-systemy-do-filtracji-wody-w-kuchni

Nowe doznanie wody

Choć rzadko zwracamy uwagę na to, co pijemy na co dzień, to z całą pewnością ciekawym doświadczeniem byłoby poznanie wody pitnej z zupełnie innej strony. Przecież nawet wody butelkowane nie smakują tak samo. Wiele zależy od rodzaju i ujęcia wydobycia.

Sztuka hydrosommelierska może obecnie wydawać się abstrakcją, jednak nie należy spłaszczać roli wody pitnej jedynie do sposobu na przepłukanie kubków smakowych. Już niejednokrotnie pisaliśmy o tym, na ile aspektów ma wpływ jej jakość.

A Wy chcielibyście odwiedzić restaurację serwującą wodę idealnie dopasowaną do posiłku?